Hvordan det hele startet

Sanner Hotell ble etablert av Sverre og Ingeborg Lyngstad i 1930. Ekteparet kjøpte opprinnelig gårdsbruket Sanne, og startet pensjonatvirksomhet ved siden av gårdsdriften.

På denne tiden kunne pensjonatet tilby ett dobbeltrom og ett enkeltrom i annen etasje, og døgnprisen var kr. 3,30,-. Ekteparet Lyngstads fokus på gjestfrihet førte til at pensjonatet raskt ble populært blant turister, som igjen resulterte i en rekke utvidelser, oppgraderinger og oppkjøp av naboeiendommer. I 1932 kjøpte de "Villaen" fra 1800-tallet som i dag er kjent som hovedhuset på Sanner. Prisen for huset samt mer jord kostet da kr. 10 000,- som var et betydelig utlegg for det unge ekteparet under 1930-årenes vanskelige økonomiske situasjon. De la sjelen sin i hotellet som førte til at gjestene følte seg som hjemme, og ønsket å vende tilbake. Siden den gang har hotellets motto vært forankret; alt for gjestene.

Sort hvitt foto av ekteparet Lyngstad

Sverre og Ingeborg Lyngstad

En reise i tid

Se tidslinjen

Historien

Ingeborg var en god administrator og meget dyktig i matveien, mens Sverre var en arbeidsom gårdbruker og sjåfør. Hotellbilen, en Chevrolet fra 1929, er fortsatt i hotellets eie. Ingeborg Lyngstad hadde også en rekke andre engasjementer, og var blant annet den første kvinnelige kommunestyrerepresentanten i Gran Herred. Hun var også med på å starte Gran Røde Kors og Hjertebo, for bygdas psykisk utviklingshemmede. For sin innsats for bygda ble hun tildelt Kongens fortjenstemedalje i gull i 1984. Ingeborgs mor, Bertha, jobbet også ved pensjonatet i mange år, så det har alltid vært vanlig å se flere generasjoner i sving på Sanner samtidig.

I 1969 tok datteren deres Bergljot og svigersønnen Thorleif Næss over driften av hotellet. De bestemte seg for å legge ned gårdsdriften og bygge konferanserom, værelser og festsaler. De hadde nå gjester gjennom høytider og ferier. Sanner pensjonat ble dermed til Sanner turisthotell. De passet på at hotellet kontinuerlig ble utvidet og oppgradert, men hotellets sjel og atmosfære ble godt ivaretatt sammen med mottoet "Alt for gjestene".

I 1997 var neste generasjon klare til å videreføre Sanners historie. Sønnene Svein Jacob og Lars I. Næss hadde vokst opp med hotellet, og ønsket å bevare det unike særpreget de tidligere generasjonene hadde bygget opp. Siden 2015 har Lars og kona Kari hatt ansvaret for driften. De vektlegger hjemmelaget mat, personlig service, interiør, kunst, antikviteter og arkitektur, på lik linje med de generasjonene som kom før dem. Dermed er de i dag stolte av å kunne ønske velkommen til et stort hjem der alle blir ivaretatt. 

I 2022 startet byggeprosessen for å få på plass en bankettsal for både bryllup og konferanse. Høsten 2023 sto den nye salen ferdig. 240 kvm og 4,5 m takhøyde, gir rom for gode konferanseopplevelser og bankettmidager. Bygget står i stil med resten av den historiske bygningsmassen på Sanner, og rommene har en utsmykning et bryllup verdig.

Og historien fortsetter...

Tidslinje

300 f.Kr   

Ættegarden Sandr etableres

Første faste bosetning i området.

1930   

Sanner Hotell etableres

Sverre og Ingeborg Lyngstad kjøper gårdsbruket Sanne, og starter pensjonat ved siden av av gårdsdriften, med god hjelp av Ingeborgs foreldre Bertha og Hans.

1969   

Nye eiere og nytt navn

Ekteparets datter, Bergljot Lyngstad, og svigersønnen, Thorleif Næss, overtar driften av hotellet. Pensjonatet omdøpes til Sanner Turisthotell.

1984   

Ingeborg Lyngstad mottar Kongens fortjenstemedalje

Ingeborg Lyngstad tildeles Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats for bygda Gran.

1997   

Tredje generasjon overtar

Sønnene til Bergljot og Thorleif, Svein Jacob og Lars, overtar driften og blir den tredje generasjonen til å drive Sanner Hotell og fjerde generasjon til å ha sitt daglige virke.

2010   

Miljøfyrtårn

Sanner Hotell ble sertifisert som Miljøfyrtårn.

2015   

Nye eiere

Lars I. Næss og kona Kari driver hotellet og opprettholder den store gjestfriheten som preger stedet.

2017   

Tripadvisor Certificate of excellence

Sanner Hotell mottok sertifikatet fra Tripadvisor som viser et høyt antall positive tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

2023   

September 2023 sto vår nye bankettsal ferdig.

 Bankettsalen er utformet i en historisk og klassisk stil, men rommer moderne utstyr for lyd, bilde, lys og luft. Den egner seg i så måte like godt til kurs og konferanse, som til bryllup og fest.